Yoga Nidra


          Yoga Nidra schema
          

Woensdagavond is er bij Yoga-Leek-Roden  na de HK yoga een diep ontspannen Yoga Nidra

Yoga Nidra is een proces van legen. Het is dit legen die je naar Yoga Nidra brengt, naar de bewuste diepe slaap, de zgn. 4e staat van het bewustzijn, dit is de je hartenergie, de ruimte midden in de borstkas, het hartgebied, het 4e chakra. Een chakra is een energie centrum, waarvan er 7 zijn in het energie lichaam.

In Yoga Nidra verlaat je de waakstaat, ga je door de droomstaat heen, de diepe slaapstaat in, maar blijf je volledig wakker (alert). Je ontspant op dieper niveau dan slapen.
Er hoeft geen enkele moeite worden gedaan om deze geleide, liggende meditatie te beoefenen. De systhematische, geleide meditatie brengt je aandacht naar binnen.

Het kan op 2 manieren gebruikt worden:
1. als diepe ontspanningsoefening, waarbij er sprake is van geleide beelden (visualisatie).
2. als bewuste diepe slaapstaat (Prajna, of Moksha, Nirvana), zonder zulke beelden. Het lichaamsbewustzijn en elk besef van ademen en alle bewegingen van de mind laat je los, wat rest is grenzeloze ruimte, leegte.
Ik geef de voorkeur aan de 2e manier van beoefening, dus zonder geleide visualisaties. en beoefen na de Hatha-Kashmir yogales de Yoga Nidra I-rest methode als intense kalmering van de geest en diepe ontspanning van het lichaam.

Geluidsopname van Diana Aben www.ontdekyoga.nl


Yoga Nidra brengt een ongelooflijke kalmte, rust en opheldering. Yoga Nidra i-rest, is één van de allerdiepste meditaties/ ontspanningsbeoefening, waarin bewustzijn door de vele niveaus van het mentale proces wordt geleid naar een staat van opperste stilte en inzicht. Yoga Nidra gaat veel verder dan alleen maar liggen ontspannen, er is wetenschappelijk onderzoek verricht  naar de effecten van Yoga Nidra en ontdekt dat deze meditatieve diepe ontspanning de gedachtenpatronen, emoties, sensaties, en beelden oplost.

Yogi’s gebruiken Yoga Nidra om de Samskaras te zuiveren (Samskaras zijn de diepe indrukken die de drijvende kracht zijn achter Karma). Als een staat van bewuste diepe slaap is Yoga Nidra een universeel principe en is het niet het exclusieve domein van welke tradities of yogi dan ook.

Bewustzijn-Onderbewustzijn:

Je hersens produceren elektrische signalen en een bepaalde frequentie. Wetenschappers hebben ontdekt dat de frequentie waarop je brein die impulsen doorstuurt, samenhangt met de bewustzijnstoestand waar je op functioneert.

Men onderscheidt het Beta niveau, dit is je waakbewustzijn. waar je gericht bent op prikkels uit de buitenwereld en op rationeel niveau werkt.

Vervolgens is er het Alfa niveau, dit is het onderbewuste, waar je meer in jezelf bent gekeerd en je overtuigingen en zelfbeeld kunt aanpassen, maar ook contact kunt leggen met je intuïtie.

Dan is er nog een dieper niveau, het Teta niveau waarop je nog diepere regionale van de geest leert benutten, waar je toegang hebt tot informatie die zich buiten je fysieke lichaam bevindt en kun je een enorme creativiteit en intuïtief bereiken, de sleutel tot innovatie.

Daarnaast is er het Delta niveau, heel diep in het onderbewustzijn. Het is het punt dat yogi's na jaren lange disciplinaire  training bereiken.

Recentelijk werd ook het Gamma niveau ontdekt. Een hersenfrequentie die veel voorkomt bij monniken/nonnen, swami's/satguru's die in een hele diepe meditatieve toestand zich richten op universele compassie, mededogen.

Copyright © 2021 · Alle Rechten Gereserveerd

Myrinne Jordaan
06-40706664 (ma. t/m vr. 14u-17u)
myrinne@yoga-leek-roden.nl

Logo  Yoga - Leek - Roden